Hönor

hen-ashy-2768006_1920.jpg

Om du bor så att du har möjlighet att skaffa höns så är det nästan alltid en bra idé.

Höns är trevliga små djur och ju mer du klappar, pratar och umgås med dem, desto tamare blir de. Om du går i hönsskaffartankar (är det verkligen ett ord?) så kommer här några goda råd på vägen och saker du måste ha koll på innan du blir hönsägare.

1.       FÅR DU?

Det finns idag inte lag på att du ska registrera dina höns. Däremot så kan det vara så att du måste ansöka hos din kommun för att skaffa höns om du bor i ett villaområde. Ofta går det bra att ha höns där. Men kolla även extra om du går i funderingar att skaffa en tupp till dina hönor. Tuppar är högljudda och dessutom så kan de innebära kycklingar. Du bör ta det i beaktan innan du bestmmer dig. Mer om det under punkt sex.

2.       HÖNSHUSET

Det finns en uppsjö olika färdiga hönshus man kan köpa på marknaden. Vi som bor i Sverige måste dock ha koll på att de är vinterbonade. Om du tänker behålla dina höns över vintertid också. Du kan köpa färdiga hönshus med rastgård eller så kan du bygga ett eget. Jag kommer att utgå ifrån att du vill att dina höns ska ha åtminstone kraven för att kallas ekologiskt i sitt hus. Om du inte har plats för att ha höns annat än i bur så skulle jag vilja avråda från att skaffa höns alls. En ledsen höna som man ska gå och ha dåligt samvete för är inte en booster för att leva ett bättre mer självförsörjande liv.

Måtten var det ja. 6 hönor/ kvm golvyta är det som gäller. För en privatperson är det heller inte särskilt svårt att uppnå. Ett hönshus på 2x2 meter ska alltså kunna hysa 24 hönor. Det är mycket ägg. Och glada höns.

I länken kan du också läsa om minikrav om din hönsgrupp växer och du är osäker på om måtten håller.

 

3.       HÖNSGÅRD

Det ska finnas en utegård till dina hönor. Allra bäst är det såklart om de kan gå helt fria på din tomt men det är inte säkert att det fungerar där just du bor med dina förutsättningar. Utegården bör vara säkrad så att inte räv, mård eller höken kommer åt hönsen där inne. Alltså ha ett nät som täcker både sidor och tak.

För att skydda hönsen från att räv eller gnagare tar sig in gräver du ner nätet ca 35cm runt sidorna om utegården och täcker med sten i diket.

4.       INREDNINGEN - sommartid

SANDBAD

Höns är enkla djur att ha och göra med men de kräver såklart lite omvårdnad och kärlek.

Höns älskar att bada i sand så se till att de har sand att rafsa runt i. Gärna på deras utegård.

SITTPINNAR

I hönshuset ska det finnas sittpinnar som de kan sitta och sova på. Dessa kan man sätta längs en vägg eller tvärs över ett hål. Sittpinnen får inte vara för tunn eller för tjock för då får de inte ordentligt grepp om den och sover dåligt. En perfekt sittpinne har ca 4cm i diameter. Det går bra att ta in björkgrenar eller liknande. De är lite ojmna av naturen så att hönsen får ett bra grepp. Jag hörde någon tipsa om kvastskaft och rent storleksmässigt kan de vara bra men de erbjuder inget vidare grepp för dina höns. Så naturgrenar skulle jag säga. Avstånden mellan pinnarna ska vara 30cm cc och de ska inte sitta närmre väggen än 20 cm. Det ska finnas 15 cm för varje höna att sitta på så mycket sittpinnar ska det vara.

REDEN

Hönor behöver reden för att lägga ägg och att ha det trevligt. Eftersom att hönor är väldigt olika i lynnet så rekommenderar jag att du bygger reden i lite olika storlekar. Vissa hönor gillar att ligga tillsammans och ruva. Andra vill ha ett eget litet krypin. Du bbehöver inte ha ett rede för varje höna. Räkna istället med 4-5 reden till 20 höns.  Om två utav dem är lite större och tre mindre så kommer säkert hönsen att trivas. Med reden kan man vara väldigt kreativ. En gammal byrå, en vinlåda eller en kattkorg. Testa vad dina höns gillar. Eller bygg helt enkelt en radda med fack.

STRÖ

Hönsen gillar att ha strö på golvet att sprätta i. Minst en tredjedel av golvytan ska vara täkt av strö.

 

5.       INREDNING – vintertid

Under årets kallare månader kommer dina höns att behöva lite mer inredning. Se till att hösnhuset är ordentligt isolerat.

En värmelampa kan behövas under den kallaste perioden. Eller ett element i hönshuset. Under vinterhalvåret vilar hönsen från äggproduktionen och du kommer att märka att antalet ägg du får går ner något. Men den avstannar vanligtvis inte helt.

6.       MATEN

Det finns jättebra färdigblandad mat du kan köpa till dina höns. Men du kan också blanda eget. Tänk bara på att hönor behöver väldigt mycket kalcium då de producerar ägg som ska ha starka skal så se till att blanda i snäckskal eller liknande i deras föda.

Se också till att dina hönor har gott om vatten att dricka som inte riskerar att ta slut.

7.       ÄGG

En glad värphöna lägger ungefär 5 ägg i veckan. Det blir mycket ägg att ta hand om. Fantastiskt på alla sätt. Se till att tvätta äggen ordentligt. Även om du tänker koka dem så bör de tvättas innan du hanterar dem i köket vid matlagningstillfället.

8.       TUPP ELLER EJ?

Tupp tupp men ingen höna. Eller tvärt om. Om du bor på landet finns det inga bestämmelser som hindrar dig att skaffa en tupp till dina hönor. Det kan trots detta vara värt att ta sig en funderare kring om man vill ha en tupp eller ej.

Tuppar kan vara lynninga och väldigt beskyddande om sina hönor. De kan också vara högljudda. Om man inte har några problem med det ska man också fundera på om man vill ha befruktade ägg. Fördelen är att man kan låta hönorna behålla ägg och få små söta kycklingar som växer upp till nya värphöns. Perfekt för kretsloppet i din hönsgård. Men hälften av kycklingarna kommer att vara ungtuppar och de är inte helt lätta att göra sig av med.

Ta dig en funderare på hur du vill göra med tuppar.

 

9.       KLARAR DU AV EN JOBBIG SITUATION?

Med höns och kanske än mer om man har tupp till gänget så kommer det också en risk för att det uppstår jobbiga situationer. Innan du skaffar hönor måste du vara beredd på att du eventuellt kommer att behöva nacka en höna eller en tupp. Om de till exempel blir sjuka eller en kyckling inte mår bra. Då måste du, eller någon närstående som kan vara på plats rätt snabbt, kunna känna dig trygg i att nacka djuret och få slut på dess lidande.

Det ä såklart inte säkert att en sån här situation kommer att uppstå men det är bra att ha funderat på hur man tror sig reagera om olyckan är framme